Federatienieuws

Blogpost van de voorzitter van de Federatie

November 2021 - AMPodcast on Spotify

De Assurantieclub afl. 1 - Provisietransparantie
Listen to this episode from AMpodcast on Spotify. In deze rubriek gaan AM-redacteur Alexandra Meijer en Bert Sonneveld, voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs, in gesprek met experts uit de verzekeringsbranche. Het thema van de eerste aflevering: provisietransparantie. Adfiz-directeur Enno Wiertsema en Barbara Stoopman, eigenaar van Het Nieuwe Verzekeren, delen hun mening en ervaring.
open.spotify.com
 
 

November 2021 - Ethisch dilemma: voordeel klant 1 = nadeel klant 2

Ethisch dilemma: voordeel klant 1 = nadeel klant 2
 

De kern van het gevangenendilemma is dat het voor beide verdachten beter is om te zwijgen, maar dat elke verdachte alleen vanuit zijn of haar eigen voordeel denkt. Zeker ook als ze niet met elkaar kunnen communiceren of overleggen. Ongeacht wat de ander doet, is het voor elke verdachte beter om te bekennen. Gezamenlijk leidt dat tot de allerslechtste keuze.

 
 

September 2021 - Eten én gegeten worden

Eten én gegeten worden
 
Voor de intermediaire markt geldt de laatste maanden: overnemen én overgenomen worden. De
vakpers staat vol met de overnamegolf. Het ene intermediairbedrijf neemt het andere over; om
vervolgens ook weer zelf overgenomen te worden. Maar gaat deze focus op aandeelhouderswaarde
niet ten koste van het klantbelang?
 
 

Juli & Augustus 2021 - Attaque simple

Een uitval met steek rechtdoor; een zogenaamde enkelvoudige aanval wordt in de schermsport ‘attaque simple’ genoemd. Een mooie verwijzing naar de Olympische Spelen die deze maand in Tokio starten en waar we ook meer exotische sporten te zien krijgen. Maar dit zou ook de houding van de financieel adviseur moeten zijn hoe om te gaan met de actieve transparantie- discussie voor schadeverzekeringsproducten.
 
 

Juni 2021 - Zin in een onbezorgde zomer en najaar

 
De assurantieclubs staan te trappelen om weer bijeenkomsten te organiseren voor hun leden en geïnteresseerden. Om elkaar de hand – en als dat nog niet kan in ieder geval de elleboog – te geven, gezamenlijk naar een lezing te luisteren, de spreker met uitdagende vragen zijn of haar verhaal te laten uitdiepen en na afloop met elkaar het glas te heffen. Houd de websites voor datums in de gaten!

Mei 2021 - Geef jij ook eens per maand een gratis advies?

 
Je hoort het wel vaker: juist de mensen die een financieel advies het hardst nodig hebben, kunnen
dat niet betalen. Daarom roep ik iedere financieel adviseur op om iedere maand een gratis – of ‘pro
Deo’ of ‘pro bono’ – advies uit te brengen aan iemand die dat – echt – nodig heeft.

April 2021 - Welke vraag stel jij op de jaarvergadering?

 
Met de lente breekt ook het jaarvergaderingenseizoen aan. In de jaarvergadering wordt
verantwoording afgelegd over 2020, eventueel nieuwe bestuursleden benoemd en wordt er
steevast ook vooruit gekeken naar de rest van dit jaar. En verder. Voor dit voorjaar wil ik je vragen
om een vraag aan het bestuur van jouw branche- of beroepsvereniging te stellen.
 
 

Maart 2021 - Toeslagenaffaire op jouw kantoor?

Afgelopen maanden was de toeslagenaffaire volop in het nieuws. Schending van ‘de grondbeginselen van de rechtstaat’ (rapport Ongekend onrecht van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag), ‘institutionele vooringenomenheid’, ‘bestuurlijk onvermogen’ en een ‘discriminerende’ werkwijze. Het kabinet-Rutte III viel. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken (staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte II) en – eerder al – staatssecretaris Menno Snel van Financiën hebben ontslag genomen. En voor veel slachtoffers zijn de problemen nog niet achter de rug. Een vraag die mij bezighoudt, is wat wij hiervan kunnen leren.


Januari/Februari 2021 - Tevreden klanten, tevreden medewerkers of winst maken?

Het is geen of of of. Er is geen strijd tussen de drie hoofddoelen van een organisatie om óf de klant tevreden te stellen óf te streven naar tevreden medewerkers óf om voldoende winst en waardestijging te maken om de aandeelhouders tevreden te houden (of je eigen pensioen op niveau te brengen).

Het is én én én. Want door tevreden medewerkers worden klanten beter geholpen en wordt de winst hoger en/of stijgt de waarde van je bedrijf.

December 2020 - Wordt 2021 het jaar van de hoop?

De zondag waarop ik deze column schrijf, is een dag na het bekend worden van de uitslag van de presidentsverkiezingen in Amerika. Ik merk een gevoel van opluchting om me heen. En ik voel het als een dag van verbinding, respect, inspiratie en hoop. Mooi om dat gevoel – in deze decembercolumn – mee te geven als wens voor 2021.

 


November 2020 - Webinar met videoboodschap minister Wopke Hoekstra

Tijdens het webinar op 24 november aanstaande ga ik, na het vertonen van een videoboodschap van minister Wopke Hoekstra van Financiën, in gesprek met ‘het veld' over het belang en de impact van onafhankelijk financieel adviseurs. Hoe kijkt de minister en hoe kijken wij terug op het provisieverbod en wat moeten we nu met actieve transparantie? Maar ook het – voor de leden van de Federatieclubs belangrijke – onderwerp om de PE af te schaffen door PA op te waarderen, komt aan bod. Kortom een pittig gesprek met ‘het veld’.

Oktober 2020 - Nee zeggen tegen je klant

Hoe nieuwe klanten te vinden? Salesboeken zijn er vol mee geschreven. Opleidingsbedrijven varen er wel bij. En op het internet is te vinden: ‘6 manieren om klanten te werven’, ‘In 7 stappen meer klanten’ en ’11 acquisitietips’. Maar hoe zeg je ‘nee’ tegen je klant? Nee, dat is niet zo’n sexy onderwerp. Maar wel een belangrijk onderwerp.


September 2020 - FvActueel adviseren over de handels- en debiteurenrisico’s

Na het succes van het eerste webinar, organiseert de Federatie van Assurantieclubs op woensdag 23 september 2020 vanaf 16:30 uur weer een webinar. Het onderwerp is het adviseren over de handels- en debiteurenrisico’s in coronatijd. Een mooi– ‘terug van vakantie’ – onderwerp voor deze column

Juli 2020 - 25% KORTING OP AM

AM is belangrijk voor veel financieel dienstverleners in hun behoefte aan kwalitatief nieuws en informatie over hun vak. Sinds een paar maanden kan je per maand op AMweb maximaal 2 artikelen lezen. Voor meer artikelen moet je betalen.    

 


Juni 2020: Adviseer je jouw klant anders dan vrienden, ouders of kinderen?

Hoe mooi is het om risicomanagement in te zetten voor jouw financieel advies! Door het doorlopen van logische stappen maak je voor jezelf – en je klant – inzichtelijk welk risico aanvaardbaar, te verminderen of te vermijden is, of over te dragen moet worden. Het maakt het adviesvak steviger, geeft meer houvast en het wordt leuker.